Geotermalna energija

 

Geotermalna energija je jedna od najučinkovitih a najmanje iskorištena u primjeni.. Ovaj oblik energije stalno se proizvodi i skladišti ispod površine zemlje u obliku topline pri konstantnoj temperaturi tijekom cijele godine. Geotermalna energija je čista ekološka energija koja koristi toplinu iz podzemlja, pri tom je omogućuje uštedu od 75% na računima za energiju i ukupno smanjenje emisija CO2.

Geotermalni sistemi  imaju značajne prednosti u odnosu na ostale obnovljive sustave energije i jedan je od rijetkih izvora koji pruža hlađenje, grijanje i toplu vodu iz iste instalacije.

Geotermalna grijanje ili sistemi mikro klimatizacije, bazirani na geotermalnim izvorima koriste energiju iz dubine zemlje i vračaju je nazad time su najiskorišeniji sustavi za kontrolu klime u stambemnim objektima , sistem se bazira na korištenju energije tla sa dubine od 50-150 metara .

Ovo su idealni izvori  za toplinu kuća, kuća s grijanim bazenima,  primjena je u staklenicima, industrijskim objekatima hotelima, stambenim zgradama, itd . Koristimo više sistema za dovođenje i odvođenje energiju iz tla  Pri tome možemo objekte ljeti hladiti a zimi grijati preko istog sistema, Ključna uloga u tom procesu su geotermalne pumpe i cijevni sistemi koji se ukopavaju u zemlju. Mi surađeujemo sa tvrtkom ECOFOREST koja je vodeća na tom području

na slikama su primjeri geotermalnih pumpi:

općeniti prikaz kako se geotermalna energija tla  primjenjuje u stambenom objektu